top of page
  • Barbara Tesařová

Desatero pro nováčky s alopecií

Každý den máme ve skupině Alopecie na Facebooku někoho nového, kdo se vlastně znova ptá na to samé ohledně vypadávání vlasů. Tak jsem si dovolila ty nejčastější věci, které by vás mohly zajímat, sepsat do jednoho příspěvku.

 
  1. Alopecie je autoimunitní onemocnění, to si musíme opakovat pořád dokola. Příčina ve většině případů není jasná, může se pojit na jiné autoimunitní onemocnění – alergie, onemocnění štítné žlázy, atopický ekzém apod., může začít po těžkém úrazu/nemoci (včetně covidu), odstartuje ji třeba i očkování (jakkékoliv). Nejčastěji za ni ale může stres nebo dědičné predispozice.

  2. Pokud vám jednou vypadá nějaké místo, je dost možné, že se to opět vrátí. Vlasy a chlupy vám ale nemusí nutně vypadat všechny. Lék na alopecii neexistuje, nikdo se zatím doživotně nevyléčil. Je několik způsobů léčby s různou úspěšností. Většinou ale každému pomáhá něco jiného, někomu třeba vůbec nic. Vlasy i chlupy vám mohou začít růst samozřejmě i bez jakékoliv léčby.

  3. Na paruky a tupé některé pojišťovny přispívají, podívejte se na příspěvky té své a určitě se neváhejte to využít.

  4. Můžete si zažádat o paruku nebo tupé z pravých vlasů zdarma od nadačních fondů a podobných organizací. Zároveň můžete vyzvat své okolí k darování vlasů. Také neváhejte kontaktovat Lenku z Kolibříci pomáhají o čepici zdarma.

  5. Paruky najdete na trhu ze syntetických vlasů (je to samozřejmě na omak poznat, ale jinak dnes už vypadají skvěle, jsou levnější a můžete je častěji střídat) nebo z pravých vlasů. Pozor ovšem na kvalitu pravých vlasů, ideální je najít paruku z evropských vlasů, které jsou poddajné a lépe se udržují. Asijské nebo jiné levnější vlasy se často cuchají a jejich kvalita jde s používáním rapidně dolů (paruku po roce stálého nošení vyhodíte). Paruka z pravých vlasů na míru od vlásenkáře je velmi drahá záležitost, ale vydrží vám mnohonásobně déle při správné péči a občasnému doplnění a regeneraci.

  6. Tetování obočí nebo linek lidem, kteří o vlasy a chlupy přišli kvůli alopecii provádí spousta salónů zdarma, nestyďte se na to zeptat.

  7. Na občanský průkaz/pas/řidičák se můžete klidně vyfotit bez vlasů, v šátku nebo v paruce, neznamená to pak, že musíte mít paruku nebo šátek vždy na sobě. Kdyby vám někdo tvrdil, že šátek musíte na fotku sundat, nemá pravdu, dle propozic ministerstva máte právo ze zdravotních důvodů šátek na fotce mít.

  8. Největší specializované centrum na léčbu vypadávání vlasů je ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze – Centrum zdravých vlasů. Za vstupní vyšetření platíte poplatek 500 Kč, různé druhy léčby jsou i zdarma nebo na předpis. Specializovanější léčba se ovšem platí, např. nový lék olumiant (neproplácí ho každá pojišťovna).

  9. Většinou jako první jdete ke kožnímu lékaři, vhodné je kompletní vyšetření krve (pošle vás kožař nebo praktik) a hormonů (na endokrynologii).

  10. A to nejdůležitější na konec – NEJSTE V TOM SAMI. Je nás plno, najdete nás na Facebooku, Instagramu a jiných sítích, nestyďte se o tom mluvit.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Darování krve s alopecií

Vedli jsme ve facebookové skupině několik debat na téma darování krve, pojďme si říct, jak to tedy je. Můžete s alopecií darovat nebo ne?

Alopecie a umělá inteligence

Co ví umělá inteligence o vypadávání vlasů a plešatosti (alopecii)?

bottom of page