top of page
  • Barbara Tesařová

Dostupná léčba

Již jsem tu ve své cestě s alopecií několik možných způsobů léčby zmínila, ale ještě jsou další, které jsem zatím nezkusila nebo pro mě nebyly vhodné. Pojďme si to shrnout.

 

Většinu z těchto možností jsem vyzkoušela nebo se o nich alespoň radila s lékaři. Když jsem ještě měla jen alopecii areatu, tak něco pomáhalo, ale s alopecií universalis mi nic dostupného nepomohlo. Neříkám ale, ať to nezkoušíte, pokud chcete mít nějakou naději. Každý jsme jiný a u každého ten problém má jinou příčinu, takže co jednomu nefunguje, může fungovat někomu jinému.

  1. Vodičky, šampóny a prášky dostupné v lékárně Asi první, co vám každý kožní lékař doporučí, jsou různé dostupné prostředky ve formě prášků nebo šampónů na posilnění a podporu růstu vlasů. K tomu nejspíš nějaké vodičky na potírání pokožky hlavy jako Alpicort, Belohair apod. V případě alopecie areata je účinek pravděpodobný, ovšem u dalších druhů alopecií asi možná zbytečná ztráta času a peněz, pokud to není ve spojení s další léčbou.

  2. Tekutý dusík Myslím, že už se od této léčby trochu ustupuje, ale předpokládám, že ji stejně někteří kožaři praktikují. Jde o „leptání hlavy“ tekutým dusíkem podobně jako tomu je v případě pálení bradavic. Má to vyvolat reakci a znovu nabudit vlasové folikuly k růstu. Není to nic příjemného, takže pro citlivější jedince nedoporučuji. Vhodné spíše pro ložiskovou alopecii.

  3. Difencypron Nebudu vás zatěžovat odbornými slůvky, proto si můžete tento název hodit do Googlu a dozvědět se víc. O co jde ve zkratce. Je to opět jakási vodička, kterou ovšem dostanete pouze na předpis a po předchozím testování vaší snášenlivosti lékařem. Postupně vám na hlavu nanáší různé koncentrace, dokud nedojde ke kýžené reakci, tedy iritaci vaší pokožky, což opět není nic příjemného. Reakce je totiž ideálně zarudnutí, svědění, boláky, bolest hlavy. Když lékař najde vhodnou koncentraci, dá vám roztok s sebou domů na potírání pokožky hlavy. Pokud nechcete trpět, opět asi zkuste něco jiného. Jinak jsou ale výsledky pozitivní, méně však například u alopecie universalis.

  4. Cignolin Podobné difencypronu jen jde tentokrát o mastičku. Opět vám ji nejdříve dává lékař pod dohledem, dokud nenajdete vhodnou koncentraci. Iritace pokožky je podobná – zarudnutí, bolest hlavy, nepříjemné svědění. Opět u někoho funguje perfektně, u jiného bez reakce.

  5. Plazmaterapie Vlasová plazmaterapie vlastní krevní plazmu obohacenou o růstové faktory a proteiny pomáhá růstu nových vlasů a příznivě ovlivňuje zdraví vlasové pokožky. Nabízejí ji různé vlasové a zkrášlovací kliniky a podle většiny ohlasů jde spíše o tahání peněz z kapsy nemocných lidí. Výsledek totiž není zaručen.

  6. Mezoterapie Podobné plazmaterapii, tentokrát se vpichuje malými jehličkami sérum na podporu růstu vlasů. Opět nabízeno soukromými klinikami za velké peníze.

  7. UV záření Na to musíte pravidelně po nějakou dobu docházet do specializované kliniky nebo centra. Na hlavu vám svítí speciální lampou nebo tzv. hřebeny. Používá se k léčbě i jiných kožních onemocnění.

  8. Urinoterapie Urinoterapie je název pro léčbu z oblasti alternativní medicíny, při které pacient pije svou vlastní (autourinoterapie) či cizí moč, nebo se jí potírá. V případě alopecie se většinou používá tzv. dárcovská moč. Zatím neexistují vědecké důkazy potvrzující její účinnost a někteří si myslí, že jde spíše o placebo efekt.

  9. Bylinky Příznivci přirozené léčby si určitě najdu také svoje. Pozitivní účinky na růst vlasů má prý rozmarýnový olej, mrkvová šťáva, cibulové šťáva, ricinový olej, semena pískavice řeckého sena a mohla bych pokračovat dále ještě na několik stránek. Bohužel jsem nikde nenašla podložená data, že by něco z toho mělo 100% účinek. Opět možné zvolit jako doplňující léčbu.

  10. Střevní mikroflóra Jedním z možných příčin alopecie může být i nesprávná střevní mikroflóra, hodně se mluví třeba o alergii na lepek, která u někoho vypadávání způsobuje. Je to tedy na vašem vlastním uvážení a případné konzultaci s lékaři a vyloučení alergie nebo jiné střevní nerovnováhy.

  11. Kortikoidy Kortikoidy se vpichují přímo do postižených míst anebo jsou obsaženy v různých vodičkách na podporu růstu vlasů. Při jejich soustavném používání se může zdát, že se vlasy obnovují, většinou ale po vysazení této léčby opět vypadají.

Kromě toho teď probíhá třeba studie na účinky vitamínu D podávaného jako mast na hlavu a možná někdo zná ještě jiné možnosti, které mi unikly. Takže toho můžete vyzkoušet opravdu hodně a přeji štěstí, aby něco z toho pomohlo.

844 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vinohradská nemocnice

V této nemocnici jsem dohromady strávila několik týdnů a s jejich péčí jsem spokojená. Doporučuji vám navštívit Centrum zdravých vlasů.

Vyzkoušela jsem všechno?

Vyzkoušela jsem hodně různých stylů léčby a jestli to nějak pomohlo...přečtěte si sami.

Případ uzavřen?

Shrnutí mé léčby alopecie za poslední roky.

bottom of page