top of page
  • Barbara Tesařová

Darování krve s alopecií

Vedli jsme ve facebookové skupině několik debat na téma darování krve, pojďme si říct, jak to tedy je. Můžete s alopecií darovat nebo ne?

 

Já sama jsem s alopecií darovala krev již několikrát. Daruji většinou v Thomayerově nemocnice v Praze, o alopecii vědí, ale když nepodstupuji žádnou léčbu nebo neberu léky, které by mě z darování vyřazovaly, samotná alopecie podle nich problém není. To stejné také potvrzoval pan doktor Stefanis, který se v FNKV na alopecii zaměřuje. Pokud je člověk jinak zdravý a nemá přidružené problémy, které by ho z darování vyřadily (typicky třeba onemocnění štítné žlázy a s tím spojené užívání léků), darovat krev může. Takže klidně pusťte žilou!

Někteří chtěli krev darovat, ale byli v jiných nemocnicích vyřazeni kvůli tomu, že je alopecie autoimunitní onemocnění. Je to docela složité, protože i lidi s alergií krev darovat mohou. Alergie je také autoimunitní onemocnění a tím bychom si vyřadili tak polovinu populace z darování krve. :) Někdo má ale bohužel třeba přísnější podmínky, nemusí to ale znamenat, že byste neměli darovat nikdy.


Takže já to nechávám na lékařích, kteří zhodnocují, zda můžete darovat krev a zatím mi žádní neřekli, že bych nemohla. Nepouštěla bych se tedy do debat, které rozvíjela jedna paní na Facebooku, že ohrožujeme další lidi, když krev darujeme. Dovolila bych si říct, že v transfuzních odděleních asi vědí, co dělají. :)


Na druhou stranu jsem dělala rozhovor o darování kostní dřeně, pro což vhodnými dárci ale nejsme. Proces darování je tam trochu náročnější a podmínky jsou přísnější.

79 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vinohradská nemocnice

V této nemocnici jsem dohromady strávila několik týdnů a s jejich péčí jsem spokojená. Doporučuji vám navštívit Centrum zdravých vlasů.

bottom of page