top of page
  • Barbara Tesařová

Vlásenkářka Michaela Holá: Výroba paruky je dlouhý a náročný proces

Michaela Holá se výrobě paruk věnuje již skoro 10 let. Pokud jste o své vlasy přišli v důsledku nemoci a přemýšleli jste o paruce na míru, určitě jste o ní už slyšeli. Její paruky jsou vyhlášené a stojí se na ně fronta. Probrala jsem s ní vše, co byste o parukách chtěli vědět, ale báli jste se zeptat.

 

Co vás vedlo k tomu stát se vlásenkářkou?

Na základní škole jsem neměla ani tušení, čím bych se v budoucnu chtěla živit. Jelikož jsem měla o rok starší sestřenici, která nastoupila na střední učiliště vlásenkář/maskér, zajímalo mě, co se vlastně učí a co tento obor nabízí. V prvním ročníku se učili vytvářet paruky, kníry a další vlasové náhrady. Občas mi nějakou svou práci ukázala a mě to zaujalo. Jelikož jsem člověk, který rád něco vyrábí a tvoří, napadlo mě, že tento obor by mohl být to pravé pro mě. Nějakou dobu jsem pracovala pod salonem v Praze a poté jsem se rozhodla, že bych chtěla mít vlastní provozovnu a nabídnout klientům více soukromí a prostoru při konzultaci.


Je tato profese lukrativní? Vím, že je velmi málo dobrých vlásenkářů, jak je to možné?

Tato práce je velmi časově náročná, člověk musí být trpělivý a opravdu si to zamilovat. Je to zdlouhavý proces, a ne každému tento typ práce vyhovuje. Spoustu lidí si myslí, že se například paruka vyrobí během několika málo hodin, což je při ruční práci absolutně nemožné.


Vlásenkářů, kteří se zaměřují pouze na civilní vlasové náhrady, je u nás v Česku opravdu málo, ale nerada bych, aby se zapomínalo i na vlásenkáře, kteří tvoří pro film nebo divadlo. Možná o nich není jen slyšet, nebo nejsou veřejně známí, ale jejich práce je také velmi důležitá.



Kolik paruk ročně dokážete vyrobit?

Výroba paruky mně osobně trvá 3–4 týdny. Nikdy jsem nepočítala, kolik paruk jsem za rok udělala, jelikož nevyrábím pouze paruky, ale i tupé a další náhrady. Pracuji sama, zatím nemám žádné pomocníky. Raději to ani nechci počítat, jelikož bych se asi vyděsila, kolik času jsem u toho proseděla. (smích)


Jak náročný je proces výroby paruky, opravdu od začátku až do konce?

Prvním a nejdůležitějším krokem je osobní konzultace, bez které nemůže výroba začít. Každý klient má jiné požadavky, jiné zaměstnání, věk a životní styl. Je tedy důležité vše probrat a přizpůsobit vlasovou náhradu tak, aby klientovi ve všech směrech 100 % vyhovovala. Při konzultaci máte možnost si vybrat vlasy (délku, odstín, strukturu), účes a hustotu vlasů na vlasové náhradě. Dalším důležitým krokem je měření hlavy a na základě toho se vytváří montura (čepička).


Po osobní konzultaci může začít samotná výroba. Prvním krokem je vytvoření (sešití) montury a pokud je to nutné, tak přicházejí na řadu i dodatečné úpravy vlasů, například zesvětlení odstínů apod. Poté může začít samotný několikatýdenní proces poutkování. Pak přichází na řadu doladění posledních detailů a příprava vlasové náhrady na předání. Společně s klientem ke mně dorazí i kadeřnice, se kterou spolupracuji. Vlasová náhrada se musí vyzkoušet, zda perfektně sedí a drží na hlavě klienta. Pokud je vše v pořádku, kadeřnice vytvoří účes podle přání.



V čem se liší na míru dělaná paruka od kupované v obchodu (také z pravých vlasů)?

Paruky ručně dělané mají několik zásadních výhod. Často mi přijdou klienti, kteří mají paruku kupovanou v kamenném obchodě, ale paruka jim dobře nesedí na hlavě nebo je až moc hustá a necítí se v ní komfortně. Paruku dělanou na míru si klient může nechat vyrobit podle svých představ, a právě v tomhle vidím tu největší výhodu.


Klienti mi často posílají fotografie z minulosti, kdy ještě měli své vlasy a mým úkolem je jim tedy vytvořit téměř totožnou vlasovou náhradu, aby se cítili stejně dobře jako předtím. Také každému vyrábím monturu přesně na míru, protože každý člověk má jiný tvar a velikost hlavy a není tedy téměř možné, aby paruka z obchodu seděla každému. Některé paruky z obchodu vypadají opravdu skvěle, ale problém nastává hned ve chvíli, kdy klient zjistí, že mu vlasová náhrada nesedí na hlavě, anebo je na něj příliš hustá.


V jakých částkách se pohybují paruky na míru?

Vlasové náhrady, konkrétně paruky se pohybují v řádech desetitisíců. Pravé lidské vlasy nejsou levná záležitost a ručně vyrobit paruku trvá, a to se samozřejmě musí také do ceny promítnout. Nabízím ale i možnost si donést na výrobu vlastní vlasy, které klientovi například někdo daroval, nebo nabízím vlasy, které daroval někdo mně. V tomto případě klient hradí pouze výrobu a drobný materiál, tímto způsobem je možné ušetřit několik tisíc.



Jaké jsou rozdíly mezi používanými vlasy (české, východoevropské apod.)?

Původ vlasů je obecně složité a velmi diskutované téma. Na našem trhu je spoustu e-shopů či dodavatelů vlasů, kteří nabízejí vlasy z různých koutů světa. Já pracuji s vlasy středoevropskými, východoevropskými anebo přímo českými. Východoevropské vlasy jsou většinou silnější, hrubší struktury a jsou dostupné často v tmavých odstínech. Středoevropské vlasy (i české) jsou o něco jemnější a jsou dostupné ve více odstínech, včetně světlých.


Obecně podle mého názoru není moc důležité se řídit původem vlasů, pokud na tom klient vyloženě netrvá, ale spíše kvalitou, požadovaným odstínem a strukturou. Kdybych uvedla příklad, tak vlasy například z Ukrajiny, které už jsou zařazené do východoevropských, jsou k nerozeznání od středoevropských. Vlasy, které mám v nabídce a nabízím je klientům, si vybírám osobně a zaměřuji se právě na jejich kvalitu, než abych je rozlišovala pouze podle původu. Například panenské nebarvené vlasy mají delší životnost než vlasy, které jsou chemicky zesvětlené do hodně světlých odstínů blond.


Cenově se vlasy pohybují v řádech desítkách korun za gram a v některých případech i přes sto korun za gram. Cena se řídí hlavně podle délky, odstínu, kvality, ale i původu vlasů. Středoevropské vlasy jsou dražší než východoevropské.


Jak se starat o paruku, aby co nejdéle vydržela? Jaká je normální životnost paruky?

Každý prodejce/výrobce má své vlastní postupy a názory, jak se starat o vlasové náhrady všech typů. U mne každý dostane mnou sepsaný dokument s postupem mytí a radami, jak o náhradu pečovat. Důležitá je vlasová kosmetika, měla by být kvalitní. K paruce by se měl klient chovat opatrně, vlasy udržovat a pravidelně česat. Po každém mytí by měl klient aplikovat kondicionér či masku a do konečků olejíček. Svým klientům doporučuji se na mě jednou za rok obrátit pro údržbu a regeneraci. Vlasovou náhradu prohlédnu, doplním vlasy, upravím drobné nedostatky a provedu hloubkovou výživu.


Mnou vyrobené vlasové náhrady (paruky, tupé) vydrží při dodržování správné péče a doporučené regenerace (doplnění vlasů apod.) 3–5 let. Mám i některé klienty, kteří mají mé paruky více než 5 let a stále vypadají dobře.

750 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page