top of page
  • Barbara Tesařová

Příspěvek zdravotních pojišťoven na paruku 2024

Jaké pojišťovny tento rok přispívají na paruku i lidem s alopecií a co pro to musíte udělat?

 

Pokud vám vypadají všechny vlasy, případně větší část, první o čem asi přemýšlíte je paruka, případně tupé, abyste vlasy zahustili. Jenže to není vůbec levná sranda, a pokud chcete třeba paruku z pravých vlasů, tak už jdeme do několika desítek tisíc. Pro krásu se musí trpět, očividně musí trpět i naše peněženka. O nákupu paruk a jejich výběru jsem už psala dříve, takže to teď vynechám.

Radostná zpráva ale je, že po pár letech, kdy se na nás pojišťovny vyprdly a nedávaly lidem s alopecií příspěvek žádný, se konečně chytly některé za hlavu a příspěvek pro alopetiky navrátily (několik let bylo možné čerpat jen pro lidi s onkologickým onemocněním). Příspěvek se dá čerpat pouze jednou ročně. A jaké to jsou?

  • Všeobecná zdravotní pojišťovna – příspěvek 2 000 Kč (musíte vyplnit čestné prohlášení, že máte alopecii a přidat kopie faktury nebo účtenky, ze kterých je jasný nákup paruky/tupé)

  • Vojenská zdravotní pojišťovna – příspěvek 1 000 Kč (musíte vyplnit čestné prohlášení, že máte alopecii a přidat kopie faktury nebo účtenky, ze kterých je jasný nákup paruky/tupé)

  • Revírní bratrská pokladna – 1 000 Kč (musíte mít diagnózu doloženou lékařem a kopii faktury nebo účtenky za paruku/tupé)

  • Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR – loni i letos mají na webu psáno jen pro onkologické pacienty, nicméně zkušenost lidí byla, že přispívají i na alopecii 2 000 Kč s doloženou diagnózou od lékaře

  • Zaměstnanecká pojišťovna Škoda – do 4 000 Kč (na webu sice píšou jen pro onkologicky nemocné, ale podle zkušeností proplácejí i pro alopetiky, nutné mít potvrzení od lékaře nebo poukaz na paruku)

  • Česká průmyslová pojišťovna – 2 000 Kč (musíte vyplnit čestné prohlášení, že máte alopecii a přidat kopie faktury nebo účtenky, ze kterých je jasný nákup paruky/tupé)


Podle všeho by mohlo jít příspěvek vymáhat i u ostatních pojišťoven, pokud vám lékař vypíše poukaz na paruku, jak to ovšem je prakticky, si musí každý zjistit u své pojišťovny přímo. Např. OZP nabízí až 4 000 Kč na paruku pro onkologické pacienty, tedy by mohli přijmout i vaši žádost. Stejně tak je to s proplácením nového léku olumiant, protože je to u nás novinka v léčbě alopecie, ne každá pojišťovna na to má zatím metodiku a posuzují případ od případu.


Bohužel je ten příspěvek relativně nízký v porovnání s tím, kolik stojí taková paruka z pravých vlasů, která vám při dobré údržbě vydrží třeba dva roky. Ceny se pohybují od 20 do 40 tisíc korun, podle toho jestli kupujete z obchodu hotovou nebo si necháváte vyrobit na míru. Samozřejmě v poměru ceny paruky z umělých vlasů je to o něco lepší, jenže ta vydrží prd a mnohdy se v ní lidé necítí a bojí se, že to jde poznat.

568 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Lepení paruk

Bojíte se pořídit si paruku, protože by vám nemusela sedět a někde by vám spadla? Vůbec nemusíte.

bottom of page