top of page

Případ uzavřen?

Ráda bych trochu shrnula mé poslední články ohledně léčby alopecie. Co jsem za ty roky zjistila, i když vlastně nevím vůbec nic. :)

 

Když jsem na Facebooku v české skupině o alopecii, kterou jsem již dříve zmiňovala, procházela různé příspěvky, nebo se i sama ostatních ptala, jak jsou na tom s léčbou nebo zjištěním příčiny, narazila jsem na podobné věci, které zažívám i já a nebyly třeba zohledněné jako možná příčina. U všech je samozřejmě stejný jmenovatel stres.


Od malička se léčím s alergií na pyl (ještě mám alergii na kočky, ale není to tak silné). Poprvé jsem vyděsila paní učitelku ve školce, když jsem po hraní na zahradě přišla s dvěma tenisáky místo očí. Silná alergie na pyl, většinu dětství jsem musela v pylové sezóně brát prášky, jinak bych to nedala. V 18 se k tomu přidalo astma. Dalo to doktorům docela zabrat, než na to přišli. Pořád si mysleli, že mám virózu a něco mi sedí na průduškách. Pak jsem byla odkázaná na dýchátko, v noci jsem skoro nespala, protože jsem furt kašlala, bolely mě z toho žebra apod. Východiskem byla vakcinace, která měla pomoci na astma i alergii na pyl. No jasně, že jsem do toho šla. Celou maturitní písemku z češtiny jsem všechny rušila svým nepřetržitým kašláním. Nehledě na to, že jsem sportovec. Poslední vakcínu jsem dostala právě v roce 2013, kdy mi i vlasy vypadaly. Zmiňovala jsem tuhle skutečnost u všech doktorů, nikdo tomu nepřidával velkou váhu. Ano, vakcíny mi pomohly, nemám teď téměř žádný problém, max. jednou za rok si třeba vezmu prášek na alergii, astma žádné. Nicméně jsem i u jiných lidí s alopecií zjistila, že se léčí s alergií nebo podstoupili v období, kdy jim vypadaly vlasy, nějakou vakcinaci. I alergie je samozřejmě poruchou imunity.

Hladina hormonů je první, na co vás ohledně alopecie pravděpodobně vyšetří. Já jsem vždy měla vše v normě, řešila jsem to i s gynekologem kvůli hormonální antikoncepci, a i když jsem ji x let nebrala, na vlasy to dopad nemělo. Zajímavé pak samozřejmě bylo, když mi vlasy začaly růst v těhotenství, kdy se právě hormony v těle dost mění. Očekávala jsem pak velký výpadek po porodu, ale nekonal se. Pravidelně jsem chodila na endokrinologii, byla jsem i po porodu a nic zvláštního nezjistili. Někteří lékaři ale přisuzují problémy s padáním vlasů celkově ženským hormonům, které se začnou produkovat od té doby, co máme menstruaci. Pravda, že první výpadek vlasů byl někdy v období po mé první menstruaci. Ale pořád je to takové nejisté a hlavně, vlasy padají i chlapům.


No a ten poslední důvod, který skloňují všichni a všude. Stres. Ano, měla jsem v tom období vypadání vlasů nějaký stres, nemyslím si, že ale větší než jindy. Také si myslím, že v jiných obdobích mého života jsem měla i větší stres a takový dopad to nemělo. Ale někteří lidé opravdu vědí, že jim vypadaly vlasy ze stresu. Zase je to tak zvláštní proměnná, že není možné zjistit, jestli to opravdu bylo tím nebo ne.


Za mě si stále myslím, že alopecie má společnou příčinu, na kterou ale zatím ještě nikdo nepřišel. Doufám, že se dožiju toho, až na to někdo přijde. A pak si všichni řekneme, no ty vole, to bylo přece tak jasný! :) Nicméně na konec srpna jsem opět objednaná do Vinohradské nemocnice, aby se mohli podívat, co se to u mě dělo teď při těhotenství a jaké mám vyhlídky.


132 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vinohradská nemocnice

V této nemocnici jsem dohromady strávila několik týdnů a s jejich péčí jsem spokojená. Doporučuji vám navštívit Centrum zdravých vlasů.

Vyzkoušela jsem všechno?

Vyzkoušela jsem hodně různých stylů léčby a jestli to nějak pomohlo...přečtěte si sami.

Koho s alopecií sledovat?

Kam na Instagramu a Facebooku zamířit pro obsah o vypadávání vlasů.

bottom of page