top of page
  • Barbara Tesařová

Alopecia universalis

A máme tu další skvělý latinský slovo. Tentokrát se jedná o totální výpadek vlasů a ochlupení po celém těle. To se totiž přesně stalo, v roce 2013, jako blesk z čistého nebe.

 

Byla jsem ve čtvrťáku na vysoké škole (mám magisterský titul z UK FTVS obor Management sportu), do té doby jsem řešila občasné vypadání vlasů na malých místech. Jenže teď se blížila největší akce mého života, Sportovní evropské firemní hry 2013, které jsem organizovala spolu se svými kolegy z Prague's Barrel. A že to byla opravdu velká dávka zodpovědnosti (o tom zase někdy jindy...), shodou okolností se hry konaly v červnu, k tomu zkouškové a ještě soutěže v tancování. I když si stále myslím, že to nebyl důvod toho, proč mi vlasy vypadaly, prostě se to stalo.


Stalo se to tak jako nenápadně plíživě. Už nějak od Vánoc 2012 mi vlasy začaly řídnout. Před zimním soustředěním (závodně jsem tancovala hip-hop 10 let) někdy v únoru/březnu 2013 jsem běžela nešťastná ke kadeřníkovi, aby vymyslel, jak to nějak z toho zbytku vlasů zakamuflovat. No a pak najednou puf a nebylo na té hlavě nic (ani nikde jinde teda). Do toho jsem ještě absolvovala vytrhávání osmiček v kompletní narkóze, takže poloplešatá s nateklou hubou. Bylo to skvělý. Sen každé ženy. Naštěstí už v té době, jsem byla se svým teď už manželem a musím říct, že je mi velkou oporou.

Samozřejmě se mě každý ptal, co se děje, každý se bál, že mám rakovinu a v důsledku chemoterapie přicházím o vlasy. Bylo to děsný, všem pořád vysvětlovat, že vlastně nevím, co se děje. Moje nejbližší kamarádky byly skvělý, ale já v tu dobu vídala opravdu hodně lidí, ve škole, na tancování, v práci atd.


První věc byla vybrat paruku, máma se do toho opravdu obula a hned mě vzala do Světa paruk Evy Charouzové, tenkrát ještě ve Zlatnické ulici. Vybraly jsme delší střih z pravých vlasů, nad cenou se mi protočily panenky. 16 000 korun. Pojišťovna v té době přispívala asi 1 000 korun. Teď nepřispívá nic, pouze pacientům léčeným pro onkologické onemocnění. Nechci to vůbec znevažovat, opravdu to potřebují. Ale my, co nemáme vlasy klidně celý život a paruku si potřebujeme kupovat aspoň jednou za rok, my nemáme nárok? Kdo tohle rozhodl?


O parukách se rozepíšu ještě více, protože to, co vím teď, jsem potřebovala rozhodně vědět na začátku svého bloumání ve světě paruk. Možná bych ušetřila hodně peněz, které jsem za ty roky do paruk vložila.


Další nebo spíš simultánní kroky vedly k dalším kožařům a podobným expertům. Jelikož jsem se léčila s alergií na pyl a astmatem v Nemocnici Na Homolce, zkusila jsem navštívit i tamního kožaře. Dal mi klasické vodičky a doplňky stravy, ale hlavně dobré doporučení. V Nemocnici Královské Vinohrady mají přímo specializované Centrum zdravých vlasů a jsou jediní v republice, kteří se vlasy podrobně zabývají (neberu soukromé a beauty kliniky, o těch bude taky řeč).


Už je to nějaký ten rok, takže nevím přesně, jak první návštěva vypadá teď, ale já jsem zaplatila vstupní poplatek 500 Kč. Centrum zdravých vlasů je součástí dermatovenerologické kliniky, kde se běžně několik hodin čeká, protože je bez objednání. Bohužel někteří doktoři přijímající pacienty objednané do Centra zdravých vlasů, řeší i běžné kožní problémy, tedy i objednaní občas čekají. Někdy mi z toho dost tekly nervy, ale nikde mi zatím víc nepomohli než tady.


No a jak léčba pokračovala, to si řekneme zase někdy jindy, protože o Vinohradské nemocnici, to bude článek sám o sobě.

213 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Alopecia areata

Co je vlastně alopecie? Dá se léčit? Jak to probíhá? Spousta otázek. Nejsem odborník, takže vám správné odpovědi bohužel nedám, ale ráda vám

Vinohradská nemocnice

V této nemocnici jsem dohromady strávila několik týdnů a s jejich péčí jsem spokojená. Doporučuji vám navštívit Centrum zdravých vlasů.

Vyzkoušela jsem všechno?

Vyzkoušela jsem hodně různých stylů léčby a jestli to nějak pomohlo...přečtěte si sami.

bottom of page