top of page
  • Barbara Tesařová

Nový zázračný lék na alopecii?

Určitě jste ty zprávy už slyšeli, proběhlo to všemi médii i různými sociálními kanály. Americký Ústav pro kontrolu léčiv a nyní také český Úřad pro potraviny a léčiva schválil Olumiant (baricitinib) jako lék na alopecii areatu. Sice je to skvělá zpráva, ale o úplnou spásu bohužel nejde. Jeho účinnost se ve studii prokázala jen zhruba u 40 % zúčastněných.

 

Píše se o zázraku, ale já si myslím, že to bude jen jeden z mnoha. Již teď se některé formy léčby těší úspěšnosti u nějakého procenta lidí, bohužel přesné výsledky v ČR natož světově nejsou dohledatelné. Po delším užívání byl skoro 100% návrat ochlupení u těch, kterým zabral, ale 40 % je v celkovém měřítku docela málo, a ještě musíme brát v úvahu, že jde pouze o alopecii areatu. Tedy ne universalis, totalis nebo androgenní alopecii.

Lék je původně pro pacienty s revmatoidní artritidou a používal se také při léčbě covidu. Nicméně má také dost ne úplně skvělých vedlejších účinků. Lék byl schválen už i v ČR a je možné si ho nechat předepsat v FNKV na alopecii (možná i jinde, zatím to zveřejnil pouze doktor Stefanis, ke kterému chodím). Zdůrazňuje ovšem, že jde o lék na alopecii areatu (při větší ztrátě vlasů nemusí mít takový účinek) a je to na dlouhodobé užívání. Je to dost drahý lék a ne všechny pojišťovny jsou zatím jeho proplacení nakloněny, je tedy potřeba si první zjistit informace u té vaší.


Já se do toho zatím určitě nechystám, vyzkoušela jsem hodně spíše kožních preparátů a cpát do sebe něco horem dolem dovnitř mě momentálně neláká. Nechám se překvapit výsledky.


Mrkněte třeba ještě na tento článek od Czech Sight.

357 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vinohradská nemocnice

V této nemocnici jsem dohromady strávila několik týdnů a s jejich péčí jsem spokojená. Doporučuji vám navštívit Centrum zdravých vlasů.

Případ uzavřen?

Shrnutí mé léčby alopecie za poslední roky.

Dostupná léčba

Již jsem tu ve své cestě s alopecií několik možných způsobů léčby zmínila, ale ještě jsou další. Pojďme si to shrnout.

bottom of page