top of page
  • Barbara Tesařová

Je alopecie dědičná?

Vždycky se vás doktor zeptá, jestli má alopecii někdo v rodině. U nás nikdo, dlouho jsem si myslela, že to většinou sourozenci nebo děti nemají, ovšem poslední dobou jsem narazila na více lidí. Je to ale průkazné?

 

Četla jsem více odborných článků, alopecie se jako dědičná choroba nepotvrdila. Je tam příliš mnoho faktorů, které by to mohly zaručeně určit. Takže se nemusíte děsit, že vaše děti určitě budou bez vlasů. Je možné, že k tomu mají nějaké předpoklady, ale nemusí se to vůbec projevit.


Překvapilo mě například, když médii proběhlo, že má alopecii moderátor Tomáš Drahoňovský, hned mi to seplo – Tereza Drahoňovská, autorka komiksu o alopecii, to asi nebude náhoda. Jsou bratr a sestra, proto jsem ve skupině na Facebooku dělala malou anketu, jestli má někdo v rodině také alopecii, protože jsem se zatím setkávala spíše s tím, že ne.


A opravdu, dvojčata měla alopecii už od mala. Dítě i rodič apod. Ale není to zase tak časté v poměru odpovědí. Je to tedy taková sázka do loterie jako to, jestli odhalíte příčinu alopecie.

Právě pan Drahoňovský zmiňoval, že je na očkovaní obecně citlivý a možná alopecii rozpoutalo právě to. Já sama mám trochu v merku moji vakcinaci na alergii zhruba v době, kdy mi vypadalo vše. Nikdo tomu úplně nepřidával váhu, ale teď vypadá, že se to řeší, tak jsem sama zvědavá. Opět jsem se na to ptala ve skupině, i ohledně alergií a je to zase tak 50/50.


Prostě každý člověk má alopecii způsobenou něčím jiným, jestli máme všichni něco společného, to zatím nikdo neodhalil. Ale i kdyby měly alopecii třeba vaše děti, nebuďte z toho smutní, mají ve vás skvělý vzor, jak to zvládnout a nemít to jako překážku!




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Vyzkoušela jsem všechno?

Vyzkoušela jsem hodně různých stylů léčby a jestli to nějak pomohlo...přečtěte si sami.

bottom of page