top of page
  • Barbara Tesařová

Zázrak jménem menstruační kalhotky

Jak už asi z předchozích článků víte, snažím se opravdu myslet a žít ekologicky. Proto jsem v posledních letech hledala i způsob, jak se vyhnout používání tisíců tampónů a vložek. A jsem strašně ráda, že v dnešní době už jsou takové možnosti!

 

Vždycky jsem měla velmi silnou menstruaci, bylo mi hodně blbě, a i ty největší tampóny mi vydržely chvilku. Vložky byly vždycky trochu méně praktické a v upnutých kalhotách se člověk bál, že budou vidět. U obojího jsem ale pořád řešila strach, že protečou, stane se nějaká nehoda. No řešila jsem to vlastně každý měsíc a měla z toho popravdě dost vítr. Nechtěla jsem ale brát antikoncepci, která by menstruaci úplně stopla, prostě mi to nepřišlo přirozené.


Než jsem otěhotněla, tak jsem nějakou dobu používala menstruační kalíšek. Super vynález, nebyl sice úplně stoprocentní, ale kolik já vyhodila už do vzduchu peněz za tampóny, to se mi asi nechce počítat. Používala jsem ho i v těhotenství na plavání, abych předešla infekcím. Jenže jsem věděla, že po porodu si budu muset koupit nový (většinou se dělají dvě velikosti, před porodem a po porodu).

V té době ale už začaly být populární menstruační kalhotky a já si řekla, že to zkusím, až se mi menstruace vrátí zpět. A nemohu si je vynachválit. Sice jsem asi z těch šťastnějších a menstruace se mi po porodu trochu zlepšila, možná bych tedy říkala něco jiného, kdyby to bylo pořád tak děsný jako dříve. Ale pořídila jsem si 5 kusů kalhotek pro silnou menstruaci a jedny noční pro extra silnou menstruaci. Nikdy jsem neměla žádnou nehodu, cítím se v tom naprosto skvěle a přirozeně. Žádný zápach, ani mi to nepřijde nechutné, s čím některé ženy rády šermují v internetových diskuzích, přičemž to nikdy nezkusily. Popravdě mi tampóny vždycky docela vadily, bylo mi to nepříjemné, někdy se hůře zavádějí, pořád jsem byla ve stresu, že třeba proteče, pořád je nosit s sebou, myslet na to atd. To samé s kalíškem, potřebujete záchod s umyvadlem, cítíte to v sobě také. Teď mi občas kromě výkyvů nálad a bolesti břicha přijde, že to snad ani nemám. Opravdu odpadl takový zbytečný stres z hlídání se celou dobu menstruace.


Pořizovací cena se někomu může zdát vysoká, ale je to investice do budoucna. Stejně tak jako jsem nahlížela na látkové pleny pro mého syna. Vysoké počáteční náklady, ale když si to pak spočítáte, jak dlouho vám to vydrží a kolik byste každý měsíc dala za tampóny a vložky, bez mrknutí oka se rozhodnete. Kalíšek si tedy budu chtít stejně ještě pořídit na plavání například, ale jinak jsem zatím stoprocentně spokojená a doporučuji je, kde mohu. Opravdu v tomto případě platí – nezkusíš, nevíš.

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page