top of page
  • Barbara Tesařová

Srdceryvné vyznání

Skoro každý, komu padají vlasy nebo o ně přišel, nesnáší, když mu někdo řekne „Jsou to přece jen vlasy,“ i když to myslí dobře jako povzbuzení. Já k nim ale nepatřím, ráda to říkám sama a není mi to blbý.

 

Sleduji na Instagramu hodně různých bezvlasých influencerek a překvapivě, i když o tom otevřeně mluví, hodně z nich není s vypadáním nebo prořídnutím vlasů vůbec psychicky srovnaných. Nemyslím to nijak ve zlém, ale přeci nemá cenu se pořád trápit, když vlasy nemáte několik let. Pokud je příčina opravdu psychická, jen vám to zhorší situaci. Jasně, že se v tom neutápí každý den, ale hodně příspěvků se stále točí kolem sebe přijetí, i když samy píšou o tom, jak jim okolí pomáhá, mají skvělou rodinu, práci apod.


Samozřejmě, že to byla rána. Byla jsem smutná, někdy si říkám, proč sakra zrovna já. Závistivě občas koukám na holky s krásnými dlouhými vlasy. Ale pak si člověk uvědomí, že si nemá vůbec na co stěžovat. Jsem zdravá, mám rodinu, práci, domov. Nejdůležitější věci na světě (pro mě). Tomu se nějaké vlasy nevyrovnají. Takže ano, jsou to jen vlasy.

Při předávání paruky od nadačního fondu jsem poznala několik žen bojujících s rakovinou. Dokonce po několikáté. Sevřelo se mi úplně hrdlo. A zrovna ony bez ostychu k vypadání vlasů, což je nejčastější vedlejší účinek chemoterapie, řeknou, že jsou to prostě jen vlasy. Protože mají jinou prioritu, chtějí porazit zákeřnou nemoc. Jsou to bojovnice (a samozřejmě i chlapi bojovníci, ale narovinu nejvíc vypadávání vlasů vadí ženám) a neskutečně silné osobnosti. Takže od těch bychom se měli učit.


Hoďte vlasy za hlavu (haha :) ) a soustřeďte se na to, co máte. Pokud si myslíte, že vám to ubírá na kráse, pořiďte si paruku, dneska jsou k nerozeznání od pravých vlasů a vaše sebevědomí zase stoupne.


A několikrát už jsem někomu radila, ať se nestydí zajít za odborníkem. Jako by psychoterapie byla v České republice tabu, přitom zvláště v této době je skvělé udělat něco pro sebe a svoji psychiku. Někdy je lepší a jednodušší se svěřit někomu cizímu a můžete i narazit na věci, které potřebují řešení, a to vám pomůže dát se zpět do pohody a vlasy se vám třeba vrátí. Nikdy nevíte.

58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page